De term castratie wordt gebruikt voor het beschrijven van de operatie waarbij de geslachtsorganen worden verwijderd. De term sterilisatie wordt veel gebruikt voor het beschrijven van de operatie bij vrouwelijke dieren, waarbij de eierstokken worden verwijderd. Technisch gezien is dit echter ook een castratie, aangezien de eierstokken in zijn geheel worden verwijderd. We willen namelijk dat de hormonen helemaal uit het lichaam verdwijnen, zodat de hond niet meer loops wordt, en de poes niet meer krols.
Sterilisatie van de teef of poes
Er zijn belangrijke medische redenen om uw teef of poes te laten steriliseren. Hieronder vindt u hiervan een overzicht:
- Het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd wordt aanzienlijk verkleind. Hoe eerder de sterilisatie plaatsvindt in het leven van het dier, hoe kleiner deze kans wordt.
- Het ontstaan van een baarmoederontsteking wordt voorkomen.
- De kans op het ontwikkelen van suikerziekte wordt kleiner.
- Geen mogelijkheid meer tot (schijn)zwangerschap.
- Honden worden niet meer loops en poezen niet meer krols.
Het is dan ook ons advies om uw teef of poes te steriliseren indien u geen plannen heeft om met uw dier te fokken.
De “klassieke” sterilisatie
Met de ‘klassieke’ methode bedoelen we de manier van steriliseren die gebruikt werd, voordat de laparoscopie (opereren met behulp van camera’s) werd uitgevonden.
Deze manier van steriliseren gaat als volgt: Er wordt een snede in de buik gemaakt. Door deze opening worden de eierstokken opgezocht, afgebonden en verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd wanneer deze er afwijkend uitziet. Vervolgens wordt de buik in meerdere hechtlagen gesloten. Deze methode wordt nog steeds gebruikt bij het steriliseren van poezen en kleine honden.
De laparoscopische sterilisatie
Laparoscopische operaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Laparoscopie is een manier van opereren die minimaal belastend is voor de patiënt. In de volksmond wordt het ook wel een kijkoperatie genoemd. Bij deze techniek maken we drie kleine gaatjes in de buikholte waar een camera (de laparoscoop) en de instrumenten doorheen kunnen. Met de camera kan de dierenarts de verschillende organen in de buikholte inspecteren en ziektes opsporen. Indien nodig kunnen er instrumenten in de buik gebracht worden en kan er een operatie plaatsvinden. De ingreep waarbij we de laparoscoop het meest inzetten is de sterilisatie van de teef. De eierstokken worden met de camera zichtbaar in de buik en kunnen met speciale instrumenten verwijderd worden. Deze manier van opereren heeft veel voordelen, hieronder ziet u hiervan een overzicht:
- Kleinere sneden dan bij de “klassieke” methode.
- Minder pijn na de ingreep en een snellere herstelperiode.
- Beter zicht op de eierstokken tijdens de operatie, waardoor er minder kans is op complicaties.
- Minder kans op wondinfecties.
Wilt u meer weten over de laparoscopische sterilisatie of een afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk, onze medewerkers staan u graag te woord.
Wanneer is het beste moment om mijn teef of poes te steriliseren?
Ons advies is om een teef te steriliseren op drie maanden na de eerste loopsheid. De reden hiervoor is dat op dit moment de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder minder is, waardoor het risico op complicaties kleiner is. In overleg met de dierenarts, kan hier soms van afgeweken worden.
Voor de poes geldt dat wij adviseren te steriliseren rond zes maanden leeftijd. Meestal is dit vóór aanvang van de eerste krolsheid. Als uw poes krols is, is het advies deze krolsheid af te wachten, alvorens de sterilisatie in te plannen. Pas als u uw poes heeft gesteriliseerd, kan zij veilig naar buiten.
Castratie Reu
Bij de castratie van een reu worden de beide testikels verwijderd. Anders dan bij de teef is er vaak geen medische noodzaak om een reu te laten castreren. Wij adviseren dan ook niet om standaard iedere reu te castreren. In sommige gevallen gevallen kan er toch voor gekozen worden om uw reu te laten castreren. Hieronder ziet u de meest voorkomende redenen hiervoor:
- Hormonaal ongewenst gedrag naar andere dieren of mensen.
- Voorhuidontsteking
- Prostaatproblemen
Bepaalde seksuele gedragingen kunnen minder worden na castratie, echter is het soms vooraf lastig te voorspellen hoe het gedrag van uw reu gaat veranderen. Als hier twijfel over bestaat, kan de dierenarts adviseren om een chemische castratie te overwegen.
Chemische castratie reu
Bij een chemische castratie wordt er onderhuids een chip geplaatst, die hormonen afgeeft. Uw hond hoeft hiervoor niet onder narcose gebracht te worden. De hormonen zorgen er uiteindelijk voor dat de testeronproductie in de testikels van de reu helemaal wordt stilgelegd. Op deze manier bootsen we de effecten van een chirurgische castratie na. Deze chip is echter na ongeveer 6-9 maanden uitgewerkt, waarna de testosteronproductie langzaam weer op gang komt. Op deze manier kunt u veilig uitproberen of castratie het gewenste effect heeft voor uw reu.
Castratie Kater
Ons advies is om katers vanaf een leeftijd van zes maanden te castreren. Dit om ongewenst gedrag (zoals sproeien) en ongewenste dekkingen te voorkomen